Soorten beugels


• Vaste apparatuur:


Traditionele Brackets

Het is een orthodontisch apparaat dat vast in de mond is bevestigd. Deze bestaat uit veerkrachtige draden, die verbonden zijn met de blokjes door middel van gekleurde elastiekjes. Deze beugel kan niet door de patiënt uitgenomen worden.


Damon Brackets

Het Damon systeem heeft een totaal andere benadering. 
Het heeft een ingebouwd klepje dat de draad op z’n plaats houdt. 
Voordelen:  
• Minder wrijving bij tandverplaatsing 
• Minder pijnlijk dan de klassieke brackets 
• Betere mondhygiëne 
• Minder raadplegingen• Uitneembare apparatuur:


Regulatieplaat:

Dit soort uitneembare apparatuur bestaat uit verschillende schroefjes, draden, klemmetjes, ankertjes die in kunststof ingebouwd zijn. Volledig op maat van de mond van de patiënt. De veertjes, schroeven, … duwen de tanden naar de juiste plaats.


RPE (verbredings­apparaat)

Met dit apparaat wordt de bovenkaak verbreed ter hoogte van het bot. Het wordt vastgezet in de mond via 2 of 4 bandjes die verbonden zijn met een schroef. Deze wordt 2x per dag opengeschroefd. Na 1 week openschroeven komt u op controle en wordt er bepaald hoe lang er nog moet geschroefd worden. Na 2 weken wordt de schroef vastgezet. Deze verbreding kan gebeuren dankzij de aanwezigheid van een groeinaad in het verhemelte. Bij volwassenen is deze naad verbeend en kan het apparaat enkel gebruikt worden in combinatie met een chirurgische ingreep


Headgear (buitenbeugel)

Een apparaat dat bestaat uit 2 metalen bogen. Een binnenboog en een buitenboog. De beugel remt de groei van de bovenkaak en verplaatst de bovenste tanden een klein beetje naar achteren.


Masker van Delaire

Dit is een kunststofmasker dat aan je hoofd bevestigd zit, en stimuleert de groei van het middengezicht.


EVAA-activator

Een soort van bijtblok dat tussen de kiezen wordt geplaatst. De onderkaak wordt hierdoor naar een meer voorwaartse positie gebracht. De evaa wordt gedragen in combinatie met een blokjes beugel.


Ducovator

Een activator die aan de bovenkaak wordt bevestigd. Deze beugel heeft ongeveer dezelfde werking als de EVAA-activator, met het verschil dat hij gedragen wordt in een voorbereidende fase van de behandeling. Dus voor er gestart wordt met vaste apparatuur.


Twin Block

Een bovenplaatje en onderplaatje die er samen voor zorgen dat de onderkaak naar voren wordt geplaatst. Het bovenplaatje heeft in het midden een schroefje om de bovenkaak te verbreden. Ook een beugeltje dat in de 1e fase of voorbereidende fase wordt gebruikt.


Anti-snurkapparaat

Het anti-snurkapparaat, ook wel de Silensor genoemd, bestaat uit twee transparante platen. Een plaat voor de bovenkaak en een plaat voor de onderkaak. De onderkaak wordt door twee verbindingsdelen, die zijdelings de platen verbinden, naar voren gebracht. Hierdoor zorgt de Silensor voor een verwijding van de keelholte. De snelheid van de ingeademde lucht neemt af en daarmee het lawaaierig trillen van de weke delen. De Silensor is een comfortabele oplossing die bewegingen van de onderkaak toelaat. Alleen het dalen en achterover zakken wordt tegengehouden. Dit maakt van de Silensor een comfortabel en tegelijk doeltreffend anti-snurkapparaat.  Klinische tests hebben uitgewezen dat het naar voren plaatsen van de onderkaak het snurken bij meer dan 90% van de patiënten vermindert. De Apnoe-index kan ongeveer 50% zakken.


Herbst

De Herbst is een beugel om je overbeet te verkleinen. Het bestaat (meestal) uit 8 ringetjes (4 boven en 4 onder) die met elkaar verbonden zijn door metalen stangetjes. Aan de zijkant tussen de ringen in de boven- en onderkaak zitten twee uitschuifbare pootjes. Deze pootjes duwen de onderkaak naar voren om zo de groei van de onderkaak te stimuleren. De ringen zitten om je kiezen vastgelijmd met speciale lijm, je kunt deze beugel dus niet zelf uit je mond halen.


Onthaal